Gyógytornász

Ha nem törődünk a testünkkel, hol fogunk élni?
– Dan Millman

A képen: Bonyhádi Olga, Gyógytornász

A képen: Bonyhádi Olga, Gyógytornász

Üdvözlöm, Kedves mozogni vágyó!

Bonyhádi Olgi vagyok, gyógytornász, 2008-ban végeztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán.
2011. szeptemberétől dolgozok a Sarkadi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központban gyógytornászként.
A megbetegedett, vagy sérült testrészek fájdalommentességét és mozgáskészségét állítjuk helyre. Gyógytornával kezeljük a különböző mozgásszervi megbetegedéseket és jelentős eredményeket érhetünk el reumatológiai, traumatológiai, neurológiai és belgyógyászati kórképben is. Lehet alkalmazni megelőzésben, gyógyításban és rehabilitációban is.

Várom mindazok jelentkezését, akik szeretnének tornázni, még nincs semmilyen mozgásszervi problémájuk, és nem is szeretnék, hogy kialakuljon.

Amiben segíthetek:

• Alakformáló torna – egyéni és csoportos foglalkozás
• Preventív gerinctorna – egyéni és csoportos foglalkozás
• Vizelet tartási problémák megelőzése, javítása – egyéni foglalkozás

A mozgás sok mindenre orvosság, nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené! (görög mondás)

Bonyhádi Olgához kapcsolódó cikkek:

A mozgásszegény életmód és a mozgás hatásai

Mozgásszegény életmódról beszélünk, ha a testmozgás hiányzik az életünkből, minden „felesleges” mozdulatot próbálunk megspórolni, és még napi 8-12 órát üléssel töltünk. Manapság ülünk a munkahelyen, a tv előtt, a számítógép előtt, az autóban, ez fokozza a szív-, és koszorúérbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás, az aranyérpanaszok, és a visszérbetegségek kialakulását.  Összefüggésbe hozható a cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásával is.

A fizikai aktivitás a szervezetre jótékony hatással van, a rendszeres testedzés fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökken a vérzsírszint, a cukorszint az izommunka következtében, jótékony hatással van a vérnyomásra, segít csökkenteni, illetve megőrizni a testsúlyt, így közérzetünk, hangulatunk javul. A mozgás kedvező hatása minden korosztálynál jelentkezik.

Rendszeres testmozgás, egyszerre félóra-óra, hetente legalább háromszor. Ennyi elegendő, hogy a fentebb felsorolt betegségek kockázati tényezői csökkenjenek. Kezdetnek annyit tehetünk az egészségünkért, hogy gyalog megyünk dolgozni, nem lifttel megyünk fel az emeletre, emellett szervezhetünk gyalog-, és biciklitúrákat, kertészkedhetünk a szabadidőnkben. A fokozatosság elvét betartva egyre többet, és többet tudunk mozogni.

Ez mind csupán elhatározás kérdése, nem kerül szinte semmibe. Igaz ugyan, hogy nem könnyű, ám vitán felül az egyik legnagyobb örömforrás legalább egy-kétnaponta jól elfáradni. Ráadásul a fokozatosan helyreálló erőnlétnek számtalan haszna, előnye akad a mindennapokban.

 

„A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt.” (Dan Millman)