Translation
RomânăMagyar

„ Egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!”
/www.malyvavirag.hu/

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét idén 2017. január 22-28. közé esik. Ez a betegség egyrészt megelőzhető, másrészt, ha mégsem előzzük meg vagy ismerjük fel időben akár halálos kimenetelű is lehet.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Egyesület idén is felhívja a figyelmet a nemzeti szűrő-, és oltási programokra.

A Sarkadi Kistérségi Járóbeteg- Szakellátó Központ egészségügyi dolgozói, valamint a Sarkadi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tájékoztató levélben szólnak a hölgyekhez azzal a céllal, hogy minden nő legyen tisztába a méhnyakrák veszélyeivel és a megelőzés lehetőségeivel.

A méhnyakrák

Ez a betegség sajnos a fiatalokat is veszélyezteti, a 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rák. Magyarországon minden évben több, mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 Édesanyát, Feleséget, Nőt veszítünk el miatta. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akiket a családjuk köréből szakít ki a betegség.

A méhnyakrákot a Humán Papillomavírusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során.

A méhnyakrák egy ma már megelőzhető rákos megbetegedés, védőoltással és rendszeres szűréssel. Az időben diagnosztizált méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, és a betegség késői stádiumában, kiújulásában is van kezelési lehetőség.

Szűréssel a méhnyakrák megelőzéséért

Az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően, korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást, és a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát.

A 25-65 éves korosztály háromévente meghívólevelet kap az Országos Tisztiorvosi Hivataltól. A nőgyógyászati vizsgálat fájdalommentes és mindössze 5-10 perces vizsgálat, mely térítésmentesen vehető igénybe a szakrendelőkben.

A kistelepüléseken a helyi védőnők is végeznek méhnyakrákszűrést.

Védőoltás szerepe a méhnyakrák megelőzésében

A HPV elleni védőoltás volt az első, amit kifejezetten a rák megelőzésére fejlesztettek ki. Ez az oltóanyag nagy mérföldkő az orvostudományban. Nincs még egy rosszindulatú daganat, amit ilyen nagy biztonsággal meg lehet előzni, mint a méhnyakrákot.

A HPV elleni védőoltás nem kifejezetten magát a betegség kialakulását akadályozza meg, hanem azt, hogy a méhnyakrákot okozó HPV bejuthasson a szervezetbe, és ott fertőzést okozhasson. Ennek köszönhetően pedig a rákmegelőző állapot és a méhnyakrák sem alakul ki.

Az ingyenes védőoltás minden 7. osztályos lány számára biztosított az idén is. (Bővebb tájékoztatás érdekében tájékozódjon az iskola védőnőknél)

Fontos szem előtt tartani, hogy a védőoltás és a rendszeres szűrés együtt a legbiztosabb megoldás a méhnyakrák ellen!

A Sarkadi Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó Központ dolgozói a megelőzés hetében mályvaszínű karkötő viselésével csatlakoznak a Nemzetközi kampányhoz.

CSATLAKOZZON ÖN IS HOZZÁNK! KEZDJÜK A 2017-ES ÉVET EGYÜTT, A MÉHNYAKRÁK PREVENCIÓ JEGYÉBEN!

Felhasznált források:

1. www.egeszseg.hu
2. www.malyvavirag.hu

/forrás: http://www.malyvavirag.hu/

/forrás: http://www.malyvavirag.hu/