A HŐHÁZTARTÁS KULCSA: AZ IZZADÁS
Ahhoz, hogy a test hűteni tudja magát, verejtékeznie kell – de ha kevés a testben a folyadék, csökken a hőleadó képesség – ami megnöveli a testhőmérsékletet!
Különösen mozgás, stressz, nehéz étel vagy koffein hatására következik ez be.
Nem véletlenül posztoljuk ki ezt a képet már késő reggel: ma ismét forró nap várható. Szóval, ne ma akarj a tűző napon futni, lehetőleg ne idegeskedj és figyelj arra, mit eszel-iszol.
Mit érdemes előnyben részesíteni?
– ásványvíz, cukormentes limonádé vagy tea: segíti a folyamatos hidratálást, ami alapfeltétele a verejtékezésnek és hőleadásnak. Ne cukrozd feleslegesen!
– hideg (krém)leves, főzelék, lecsó, rakott zöldség: víz- és ásványianyag-tartalma magas, hőtermelő hatása alacsony, így nem terhel meg
– ha már mindenképp alkohol, akkor fröccs: hűsítő és lazító hatása miatt olykor belefér. Mértékkel! Mit jelent ez: mondjuk 1 dl bor és 2 dl szóda, napi egy (férfiaknak kettő) pohárral. Esetleg alacsony alkoholtartalmú, világos búzasör jön szóba (1 pohárral). .
Mi az, amit fogj vissza?
– cukros üdítő, tömény alkohol, extra koffeinadag: ezek fokozzák a vizeletürítést és ezzel a kiszáradást – a hőtermelés és pulzusemelkedés nőni fog!
– zsíros, bő olajban sült étel, rántott hús: az emésztésük nagy energiát igényel, ezáltal növeli a testhőt, rosszabbul érzed magad. Általában a nagyon húsos fogásokra ez igaz, de a retro „strandkaják” is beleillenek ebbe a kategóriába, mint a lángos, hekk, rántott sajt, sült krumpli, kolbász stb. Inkább keresd a főtt kukoricát, görög salit vagy mozzarellát, wrap-et, hideg gyümölcslevest.
Még egy jótanács: ne ragaszkodj a laktató ebédhez. Sokan nem is éhesek, ez nem véletlen. Ilyenkor a főétkezés elhalasztható késő délutáni – koraesti órákra, amikor a szervezet már nem a hőleadással van elfoglalva. Válassz könnyedebb falatokat napközben.
(https://sportkontroll.hu/)