Az anyatejes táplálás jelentősége

A szoptatás természetes módja annak, hogy az édesanya a csecsemőt az első időszakban minden szükséges tápanyaggal és táplálékkal ellássa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos szoptatást ajánlja a születést követő első hat hónapban, majd javasolja, hogy 2 éves korig vagy akár tovább is maradjon fenn az anyatejes táplálás kiegészítésként a hozzátáplálás mellett.

A szoptatás előnyei a baba számára:

  • Az anyatejes csecsemők kevesebb gyermekkori fertőzésen esnek át, legyen szó akár légúti, akár bélrendszeri, vagy akár megfázásos megbetegedésekről.
  • Az anyatej antitesteket tartalmaz, ezek a fehérjék pedig segítenek megerősíteni a csecsemő immunrendszerét a vírusok és a baktériumok elleni harcban.
  • Az anyatejes babáknál alacsonyabb lehet a gyermekkori elhízás rizikója.
  • A szoptatás csökkenti az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az anyatejes táplálás előnyei az édesanya számára

Nemcsak a babák, hanem az anyukák számára is előnyös lehet a szoptatás:

  • Az anyatejes táplálás oxitocint szabadít fel, ami segít, hogy a méh visszahúzódjon a terhesség előtti méretére.
  • Azok, akik szoptatnak, általában gyorsabban leadják a terhesség során felszedett túlsúlyt, ráadásul az anyatejes táplálás csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát is.
  • A szoptatás (különösen ha 1 évnél tovább tart), csökkenti a mell- és petefészekrák kockázatát.
  • Kutatások szerint azok, akik életük során egy-két évig szoptatnak, 10-50 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegségtől, szívbetegségektől, magas koleszterinszinttől, ízületi gyulladástól és magas vérnyomástól.

(www.brendon.hu)