Tisztelt Olvasó!

Ezt az oldal azért hoztuk létre, hogy egy helyen tájékozódhasson a Koronavírussal (Covid-19) kapcsolatos egészségmegőrzési és általános információkról. A járvány idején kiemelten fontos, hogy mind fizikai, mind mentális egészségünk megőrzése biztosított legyen, ezért szeretnénk segíteni azoknak, akik szeretnének egészségesek maradni. A fenti menüből navigálhat egyes témakörök között, illetve a “Vissza” gombbal visszatérhet az Egészségfejlesztési Iroda főoldalára.

 

Jó egészséget kívánunk!

Az Egészségfejlesztési Iroda dolgozói

Mit kell tudni a koronavírusról?

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírus törzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Sokféle állatfaj lehet forrása az emberi megbetegedést okozó koronavírusoknak. A 2012-ben az Arab-félszigetről kiinduló, a közel-keleti légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus elsődleges forrása a teve volt, míg a 2002-ben Kínából kiinduló, a súlyos akut légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus a denevérről cibetmacskák közvetítésével terjedt át emberre.

A mostani járványt okozó új koronavírus 2019 végén került azonosításra Kínában. Az új koronavírus által okozott betegség neve a COVID-19 (coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019). Ez a vírustörzs a kínai Vuhanban a 2019 decemberében kitört járvány előtt ismeretlen volt.

 

(forrás: koronavirus.gov.hu)