TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG! | Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A retek🌱 számos bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek többek között vannak daganatellenes, antimikrobás és antiparazitás hatásúak. Csípősségét a kéntartalmú mustárolaj-glükozidok adják, ezek mennyisége fajtánként változó, s a termesztés is befolyásolja.
A káposztához, a brokkolihoz és a kelbimbóhoz hasonlóan a retek goitrogén, azaz a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaz, de ezek hőhatásra inaktiválódnak.
A tavaszi hónapokban legyen része étkezésednek a hónapos retek, aminek 100 grammja 15 kcal energiát, összesen 1,2 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 2,2 g szénhidrátot, élelmirostból 1,36 grammot tartalmaz. Káliumforrás, gazdag C-vitaminban (ám különbség van a hajtatott és a szabadföldi változat közötti), továbbá említendő még B1-vitamin- és folsavtartalma.