Egészségfejlesztési Iroda

TÁMOP-6.1.2./LHH-11-B/2012-0006

„Egészségfejlesztési szolgáltatások kialakítása a Sarkadi Kistérségben”

szec

„Az egészséges test a lélek egyensúlya”

Kedves Sarkadi és Kistérségi Lakosok!

Ezúton szeretnénk röviden bemutatni Önöknek a Sarkadi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központban (5720 Sarkad, Béke sétány 6. ) a TÁMOP-6.1.2./LHH-11-B/2012-0006 pályázat keretein belül működő Egészségfejlesztési Irodát (EFI) és annak működését.

Az Irodát intézményünk II. emeletén találhatják, ahol fogadni tudjuk ügyfeleinket, valamint itt történik a regisztrációs, adminisztrációs feladatok elvégzése, programok szervezése, dokumentálása.

Kialakításra került ezen felül egy fogadó helyiség, ahol az EFI irodán belül végezhetőek szűrővizsgálatok valamint egyéni tanácsadások történnek a következő témakörökben: testsúlymérés, testmagasság mérés, vérnyomásmérés, vércukormérés, testtömeg index számítás, haskörfogat mérés, testzsír mérés.

A vizsgálatokat a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségekre hajlamosító rizikófaktorok kiszűrése érdekében végezzük, egyéni kockázatbecsléssel. Ezen felül a program keretében igény szerint lehetőség van diétás és mentálhigiénés egyéni tanácsadásra valamint gyógytornára is.

Ügyfeleink fogadása személyesen vagy telefonon történő időpont egyeztetés alapján történik.

Időpont egyeztetésre az alábbi telefonszámokon van lehetőség:

66/ 585-800 vagy a 66/ 787-840-es közvetlen számon.

Egyéni tanácsadásaink ügyfélfogadásának rendje:

Hétfő – Csütörtök:       08:00-16:00

 Péntek:                       08:00-12:00

 

A Sarkadi EFI irodához tartozó harmadik helyiségben rendszeresen megrendezésre kerülnek betegklub szerű foglalkozások, előadások, valamint lehetőség van a megfelelő tárgyi feltételek mellett, szakképzett tanácsadók irányításával egészségfejlesztési programokon való részvételre is.

Programjainkról folyamatos tájékoztatást kaphatnak a Sarkadi Kistérségi Járóbeteg Szakellátóban működő EFI irodánkban.

Minden kedves érdeklődőt, gyógyulni vágyót várunk szeretettel!

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai

2

Az EFI-hez kapcsolódó cikkek:

EFI - Dohányzásról

Dohányzásról

Mi is a dohányzás? Egy rossz szokás, amelyről kellő akaraterővel könnyű leszokni.
A leszokással kísérletezők viszont már tudják, hogy a dohányzásról igenis nagyon nehéz leszokni.

cigi

Dohány: jelenleg a cigaretta a dohánytermékek fogyasztásának legelterjedtebb módja. Egy cigaretta gyakran különböző országokból származó dohányfajták keverékét tartalmazza. A keverékek elegyítésével lehet változtatni az aromán, az ízen.

A füsttermelést sok paraméter befolyásolhatja. Ezek közül a két legfontosabb:

  • Hosszúság, mivel minél hosszabb a cigaretta, annál magasabb a füstben a kátrány és a nikotin szintje, valamint
  • A körfogat, minél vastagabb a cigaretta, annál több kátrányt, nikotint, szén-monoxidot, szén-dioxidot, nitrogén-oxidot és benzapirént juttat a szervezetbe.

A nikotin: az agy jutalmazó központjában meglehetősen gyorsan fejti ki a hatását mivel a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. Ez közvetlenül jutalmazza az idegrendszert megerősítve ezzel a dohányzást.

Szinte minden dohányos tudja, hogy elsősorban a nikotin a felelős a függés kialakulásáért. De talán kevesen tudják azt, hogy a dohányzással kapcsolatban alakul ki az egyik legerősebb függőség. A nikotin nemcsak hat a központi idegrendszerre, hanem változást idéz elő az idegsejtek egyes csoportjaiban. Ennek köszönhető az, hogy amikor csökken, vagy megszűnik a nikotin bevitele, felléphetnek zavaró, kellemetlen tünetek. Ezen tünetek jelentős része azonban nem tart tovább 1-3 hétnél.

A dohányzásról ma már tudjuk, hogy a nikotin függőség következtében kialakult szenvedélybetegség. A nikotin elhagyásakor megvonási tünetek jelentkeznek, és ennek kezelése legtöbbször orvosi feladat. A dohányosoknak csak nagyon kis százaléka ( 100-ból mindössze 3 ) tud segítség nélkül saját erőből leszokni a dohányzásról. Nagyobb részük csak segítséggel képes erre.

A tüdőgyógyászok által kezelt betegségek nagy része nem gyógyítható, csak kezelhető betegség, melynek kialakulásában nagy szerepet játszik a dohányzás. A leghasznosabb ha nem is engedjük kialakulni ezeket a betegségeket ( COPD- tüdőtágulat, légzési elégtelenség, krónikus hörgőgyulladás, tüdőrák,). Mindez a leggyorsabban a dohányzás elhagyásával sikerülhet.

tudo

A dohányosok nagy része, le szeretne szokni a dohányzásról. Többnyire szorong, ha orvoshoz kell mennie, mert valójában fél a betegségtől, fél annak kimenetelétől. Tudatában van annak, hogy milyen káros hatása van. Fél az orvos esetleges szemrehányásától.

Ahhoz, hogy le tudjon szokni a dohányzásról két dologra van szükség: szándékra és egy működő módszerre. Feltételezzük, hogy a szándék megvan Önben, hiszen nem olvasná ezt a cikket.

Már csak egy jó módszerre van szükség a kívánt eredményhez.

Szeretnénk minél több segítséget adni Önnek, hogy képes legyen letenni a cigarettát. Az Egészségfejlesztési Irodában felkészült, szakképzett egészségfejlesztő szakemberek és mentálhigiénés munkatárs várja, hogy egyénre szabott programot készítsenek Önnek.

termeszet

Ne féljen segítséget kérni, hiszen ez nem gyengeség. Bízunk abban, hogy segítségünkkel hamarosan Ön is a nemdohányzók táborát fogja erősíteni.

Elérhetőségeink:Sarkad Kistérségi Járóbeteg- Szakellátó Központ

Egészségfejlesztési Iroda

5720 Sarkad, Béke sétány 6.

Tel.: 66/787-840

E-mail:efi@szakrendelo-sarkad.hu